Reforma d’habitatge a Barcelona

Fa uns mesos vam rebre l’encàrrec de reformar un habitatge al passatge Marimon de Barcelona, amb un condicionant molt clar: havíem de canviar la ubicació de la cuina, per connectar-la amb l’espai exterior, i també amb la sala d’estar. Es tracta d’un habitatge en planta entresol, donant a la façana posterior de l’edifici, amb una gran terrassa a l’interior d’illa.

Reforma d’habitatge a Barcelona amb cuina i espai exterior connectats

Per poder realitzar aquesta connexió vam haver de fer una obertura de grans dimensions en una paret de càrrega, i vam aconseguir un espai fluid i lluminós, des del qual hi ha la sortida a la terrassa, quan abans es feia a través d’un dormitori.

En aquest espai principal de l’habitatge, vam incorporar mobiliari fix com és la llibreria que presideix l’espai, i el moble-llar de foc on s’hi recolza la televisió. Tot integrat en color blanc, i amb elements de fusta per donar calidesa. També es va dissenyar un gran armari al vestíbul d’accés, amb dues úniques portes corredisses, per guardar abrics i tots aquells objectes que es volen tenir a mà, però ben endreçats.


La cuina està configurada en L, i està equipada amb armaris alts i baixos, combinant també el color blanc amb el de la fusta, creant l’efecte bicolor. Es tracta d’un disseny minimalista amb tiradors molt discrets, electrodomèstics integrats en els mobles, i molt espai d’emmagatzematge.


El nou dormitori principal de l’habitatge, es va desplaçar a la zona interior del pis, creant a la vegada un bany privat amb accés des de l’habitació. El bany està equipat amb un inodor suspès, moble de fusta dissenyat a mida amb rentamans incorporat, i dutxa amb llum tènue rasant.  També s’hi ha dissenyat un vestidor ampli i funcional, que es pot segregar amb portes corredisses vidrieres de la resta del dormitori.

L’habitatge també disposa d’un dormitori secundari, un altre bany complet, i la zona de rentat i planxat de roba, que queden a la part més interior i privada.

Per a la reforma de l’habitatge s’ha utilitzat el mateix paviment per totes les estances, que és un porcellànic imitació fusta, de gran qualitat, que ajuda a unificar la imatge contínua dels diferents espais. Les parets, portes i armaris s’han pintat de blanc, per reflectir al màxim la llum natural.

Quan hem acabat les obres, hem pogut comprovar que la idea inicial de la propietària de canviar la ubicació de la cuina, ha estat un encert, obtenint una zona de dia molt lluminosa oberta a la terrassa, i una zona de nit privada a la part més interior de l’habitatge.

Disseny interior de les oficines d’EAIA a Barcelona

Per a l’estudi 23:45 Arquitectes, rebre l’encàrrec de disseny interior de les oficines dels Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, suposa un repte professional, degut a la importància social d’un equipament d’aquest tipus. Cal garantir la qualitat dels espais, estudiant molt bé el disseny i la creació d’ambients de treball per a tasques veritablement sensibles.

El projecte de les noves oficines de l’EAIA es desenvolupa en uns locals diàfans situats en un gran edifici del Passeig de Torras i Bages del barri de Sant Andreu de Barcelona. El local de partida té façana al propi passeig, on se situarà l’accés dels usuaris, i també obre a l’interior d’illa, on es troba l’accés dels treballadors del centre. En l’interior es produeix un desnivell de gairebé un metre d’alçada que caldrà resoldre, adaptant la distribució per a usuaris amb mobilitat reduïda.


El disseny interior de les oficines d’EAIA de Barcelona respon a les necessitats dels treballadors i famílies

El disseny dels espais interiors té dues vessants molt diferents. El programa d’usos preveu un conjunt de sales de reunions, on el personal del centre es reuneix amb les famílies que s’acullen al servei de l’EAIA. Per altra banda hi ha els espais i despatxos interns dels propis treballadors. Cada zona respon a una necessitat de disseny diferent, i a la creació d’un ambient de treball i una selecció de materials d’acord amb la funció que s’hi desenvolupa.

Les sales de reunions amb les famílies són espais destinats a la conversa i la conciliació, amb un grau important d’intimitat. Des de 23:45 Arquitectes vam triar la fusta com a material noble en el disseny dels diferents espais. Els espais esdevenen càlids i acollidors, amb colors suaus i materials confortables. La il·luminació s’ha basat en l’ús de LEDs de baix consum i tonalitat càlida. D’una banda, s’han situat petits projectors en el sostre de les sales per a donar una llum homogènia sense enlluernament. D’altra banda, s’han situat aplics de paret per a generar un llum de sobretaula destinat a focalitzar el pla de treball i afavorir la concentració.

El backoffice dels treballadors del centre i els espais de servei annexes, com sales de reunions i la cafeteria, s’han dotat d’un ambient més dinàmic, que afavoreixi la distensió i la comunicació, sense estridències. El color blanc és el dominant d’aquestes àrees, oferint una neutralitat que acompanyada de l’orientació assolellada, ofereix l’entorn adequat per a la productivitat i la comunicació.

Des de 23:45 Arquitectes creiem que el conjunt de les oficines ha de tenir una imatge unitària, i un disseny amb un fil conductor que lligui els diferents ambients de treball, cadascun amb la seva personalitat, i que confereixi a l’EAIA una unitat reconeixible.

En aquest cas hem optat per l’acabat de llistons de fusta, que recorre els falsos sostres de totes les estances del centre. Alhora el seu disseny es combina amb una il·luminació dinàmica o estàtica segons la zona, creant els entorns de treball més adequats per a cada àrea.

En determinades zones, com en l’accés i la sala de reunions, aquest revestiment omple un parament complert, generant un espai estàtic alhora que expansiu, gràcies al contrast entre els llistons de faig i el fons negre que els sustenta. Alhora, aquest suport és un absorbent acústic que proporciona una gran qualitat acústica per aquests espais de trobada.

El disseny interior de les oficines és per 23:45 Arquitectes un repte i una oportunitat per contribuir a la qualitat de treball, amb el disseny d’espais adaptat específicament a les necessitats dels usuaris. Els projectes sempre s’encaren prioritzant la funció i els usuaris, amb qualitat i rigor, per assolir ambients de treball que contribueixin activament al benestar i la productivitat.

Estudi cromàtic de les façanes d’un edifici


Quan rehabilitem les façanes d’un edifici, ens agrada estudiar amb deteniment la gama cromàtica dels diferents elements que les composen, per aconseguir un resultat estètic equilibrat i ben adaptat al seu entorn de ciutat.


Analitzem la gamma cromàtica de les façanes dels edificis que rehabilitem

Si es tracta d’una façana catalogada, o si forma part d’un conjunt urbanísticament protegit, com és l’Eixample de Barcelona, encarreguem un estudi cromàtic a un gabinet especialitzat, el qual extreu mostres estratigràfiques de les diferents capes de materials de la façana, per esbrinar quins van ser els seus colors originals.

A les façanes històriques, l’objectiu és trobar el cromatisme original de quan es va construir l’edifici, i recuperar-ne el seu aspecte inicial. A vegades tenim sorpreses, i apareixen games de colors inesperades. Per a la seva recuperació utilitzem materials tradicionals y pintures amb pigments naturals, que respecten els valors de la seva època de construcció i ofereixen uns resultats de gran qualitat.


Quan es tracta de façanes no catalogades, també val la pena fer l’esforç de treballar la gama de colors, ja que a vegades, amb el pas del temps, els edificis han anat patint modificacions que han desvirtuat la imatge unitària de la façana. Cal que els tons escollits combinin de manera harmònica.
Habitualment, en obra, demanem mostres dels tons escollits, per acabar de verificar in situ i amb llum natural la gama cromàtica escollida en projecte.


Treballant en rehabilitacions de façanes, tenim l’oportunitat de millorar el paisatge urbà de les nostres ciutats en petites dosis, que ajuden a tenir un entorn més agradable i segur per tothom.

Estructures de fusta

Treballar amb fusta en els projectes d’arquitectura sempre resulta una experiència satisfactòria. A l’estudi 23:45 Arquitectes Associats ens agrada posar en valor les estructures de fusta, ja sigui en obra nova o en projectes de rehabilitació, recuperant i posant de nou en ús aquells elements que sempre aporten un valor afegit als nostres projectes.


Estructures de fusta en obres noves i projectes de rehabilitació

La fusta és un material noble, amb una gran durabilitat, sostenible, reciclable i reutilitzable. S’adapta a projectes de petit format i a grans estructures, oferint alhora unes excel·lents prestacions estructurals i una personalitat diferenciada en els edificis.

Casa Baró

En projectes d’obra nova, utilitzem la fusta laminada en perfils per cobrir grans llums, sovint combinada amb elements metàl·lics que permeten mantenir la lleugeresa i reversibilitat del conjunt estructural. D’aquesta manera hem resolt llums de més de 25 metres per obtenir espais diàfans.

L’ús de panells de fusta contralaminada permet construir tant murs de càrrega com forjats, amb una gran llibertat tant en la posició de les obertures com dels suports. Els diferents gruixos permeten resoldre petits espais o estructures completes. Aporten lleugeresa i s’adapten a projectes de rehabilitació per la seva simplicitat constructiva i fàcil integració. Darrerament hem tingut l’oportunitat d’aprofundir en les seves possibilitats en la construcció d’habitatges modulars prefabricats.

A l’estudi 23:45 Arquitectes Associats hem treballat en la reintegració d’elements antics de fusta en masies, edificis plurifamiliars o equipaments patrimonials. Sempre iniciem els projectes amb una recerca dels elements de més valor i un anàlisi del seu estat de conservació, de manera que puguem conèixer les opcions reals de recuperar i reintegrar aquelles estructures de fusta que ho permetin.

Els projectes de rehabilitació són una oportunitat per recuperar els elements que, malgrat el pas dels anys, segueixen sent funcionals. Petites intervencions de reintegració, o de combinació amb altres elements i reforços, aporten als antics sostres de bigues de fusta una nova vida. Alhora el disseny d’interiors s’enriqueix amb elements que confereixen personalitat, un ambient acollidor, i una funcionalitat estructural. 

Reforma d’habitatge al barri de les Tres Torres de Barcelona

L’any 2017 ens encarreguen la reforma d’un habitatge en un edifici d’un segle d’antiguitat, del barri de les Tres Torres de Barcelona, per una parella jove.

Posant en valor un habitatge del barri de les Tres Torres de Barcelona

L’habitatge conservava la distribució original, amb molts espais tancats i un llarg passadís, i el nostre repte va ser trencar amb aquesta rigidesa, i aconseguir que el cor de l’habitatge s’obrís i guanyés llum natural.

Vam ampliar la cuina, fent-la a la vegada semioberta amb un sistema de tres grans portes corredisses envidrades en T, de manera que passés a formar part de la sala d’estar, o bé es pogués segregar de manera fàcil i còmoda. A la vegada, es crea un office annex a la cuina, que de la mateixa manera, es pot unir, o pot passar a ser un espai independent, segons el moment del dia o les necessitats dels usuaris.

En aquesta franja central de cuina i office, es col·loca un paviment neutre de gran format, que separa els àmbits de la sala d’estar i de la zona d’accés, on s’ha restaurat el mosaic hidràulic original de l’habitatge.

El projecte posa en valor els materials originals de l’edifici, respectant els paviments hidràulics, les finestres de fusta, les motllures de guix, i es deixa al descobert el maó manual d’una de les parets de la sala d’estar i del dormitori, donant textura i calidesa. També es dissenyen els mobles del capçal del llit i de la sala d’estar amb taulers lacats, integrant-los amb el blanc de les parets.

Pel que fa al disseny de la cuina, es va escollir un mobiliari d’estil clàssic amb pla de treball de marbre blanc, respectant l’estil de l’edifici, però a la vegada amb tocs actuals com la il·luminació i tots els electrodomèstics necessaris per les necessitats actuals.

Els banys es van rehabilitar totalment, emprant el mateix paviment neutre de la cuina, de gran qualitat, i el marbre blanc per unificar, no traient així protagonisme al mosaic hidràulic que és molt característic de l’època de l’edifici.

Les dues habitacions que donen a carrer, es mantenen separades, però fent que una doni servei a l’altra tot creant un gran vestidor amb llum natural i amb armaris dissenyats a mida.

Amb aquesta obra de reforma hem aconseguit posar al dia un habitatge antic, sempre respectant la seva essència arquitectònica, però amb totes les necessitats actuals.

Visita a la Casa Rietveld-Schroeder

La casa Rietveld-Schoeder, construïda l’any 1924, és una icona de l’arquitectura i encara un referent del disseny modern, gairebé 100 anys després de la seva construcció.

Casa Rietveld-Schröder, viure en una Obra d’Art

Aquest estiu hem tingut l’oportunitat de visitar la casa, patrimoni de la Humanitat des de l’any 2000, situada a final d’un carrer de cases d’obra vista de la mateixa època. La visita es realitza per grups reduïts, i amb bosses als peus per o malmetre el paviment. No està permès utilitzar ni tocar res.

En el seu disseny, per donar compliment a les normatives del moment, es va concebre la planta baixa de manera gairebé tradicional, amb les estances clàssiques: cuina, rebedor, estudi, etc. Malgrat això, en destaca l’ús dels colors i del vidre per trencar la juxtaposició d’estances-capsa.
En la planta primera l’arquitecte i la Sra. Schroeder, en estreta col·laboració, van poder crear els espais fluids i canviants, i alhora plenament funcionals, que desitjaven.

Durant la visita, la responsable de la casa s’ocupa de desplaçar els panells, per poder apreciar les diferents configuracions de l’habitatge.
És difícil no sentir-se commogut en comprovar com els espais canvien i es transformen, sense perdre lluminositat, expressivitat i sentit pràctic. Cada element està curosament definit i ubicat, formant un conjunt que des de qualsevol angle demostra la força d’un projecte perfectament estructurat.

En paraules de la Sra. Schroeder, és una casa difícil de viure perquè demana un usuari actiu i compromès, però alhora et retorna àmpliament aquest esforç.
És el preu de viure dins una obra d’art.

Premi Mostra d’Arquitectura

Ja fa 5 anys que vam acabar l’obra de Rehabilitació del Bloc dels Pescadors, obra de l’arquitecte català J.A. Coderch.
El treball va consistir en la renovació i unificació de les façanes, acabats i tancaments del conjunt d’habitatges, integrant les noves instal·lacions i usos que no es preveien la dècada de 1950, alguns tan bàsics com l’aigua calenta o d’altres més moderns com l’ascensor o les antenes de televisió.

El treball va anar acompanyat d’una recerca històrica que va permetre conèixer el desenvolupament del bloc i per extensió d’una part important del barri de la Barceloneta i la seva gent.

mostra d'arquitectura catalana | 2345 Arquitectes Barcelona

Reconeixement a la mostra d’arquitectura de Barcelona

Una feina apassionant reconeguda a la 2a Edició de la Mostra d’Arquitectura Catalana, com una de les millors rehabilitacions de l’any 2015.

Feu un tast de la seva història a: http://blocdelspescadors.cc/Protagonistes

Habitatge Montgat

23:45 Arquitectes comencem les obres per a un habitatge unifamiliar a Montgat. Situat a segona línia de mar però davant d’una placeta que li obre vistes al mar, s’integra en l’antic barri de pescadors del municipi.

El treball continuat amb els Clients ha permès integrar el programa de necessitats al voltant d’un pati central que articula l’habitatge i dona llum a les estances situades en la part posterior, on cal adaptar-se al gran desnivell entre carrers.

El disseny dels espais i la selecció d’acabats integra els requeriments del Pla de Protecció, alhora que general ambients relaxants, amb acabats naturals com la fusta envernissada, l’estucat blanc i el mosaic hidràulic.

En la coberta se situa la zona de descans de la casa amb una sala d’estar i una terrassa que integra un piscina embeguda en l’estructura des d’on es gaudirà de la vista al mar.

Casa Gran Ajuntament

La reforma integral per a noves oficines a la planta tercera de la Casa Gran de l’Ajuntament de Barcelona, projectades per 23:45 Arquitectes i dirigides per Campanyà i Vinyeta Arquitectes arriba a la fase de lliurament.

Aquest projecte en un edifici emblemàtic de la ciutat ha integrat elements del patrimoni arquitectònic presents en l’edifici, com una rosassa gòtica o una escala vuitcentista a més de paraments històrics.

La intervenció s’ha realitzat sempre tenint en compte el valor dels elements existents, i s’han integrat les noves necessitats tant d’ús com d’instal·lacions, climatització i llum natural per crear nous espais de gran qualitat, amb distribucions flexibles que s’adaptin a les necessitats de treball que es presentin.

Els murs existents s’han tractat amb morter de calç amb diferents acabats segons la zona, i s’ha mantingut l’ús de mosaic hidràulic, però en gran format, per als paviments.

Les noves àrees s’han delimitat amb fusteries lacades i grans superfícies envidrades. El costat exterior dels tancaments es revesteix amb tèxtils de vinil, per obtenir major calidesa sense renunciar al fàcil manteniment.


Com a resultat les noves oficines resulten un espais integradors, flexibles, amb llum natural i un ambient de treball molt confortable i actual.

Reforma d’habitatge a Sant Feliu de Codines

La reforma d’un habitatge del S. XVIII sempre suposa un repte i una il·lusió especials.
Situada al centre de Sant Feliu de Codines, la construcció es trobava en força mal estat. Hem començat per reparar-ne l’estructura, mantenint el caràcter inicial, amb bigues vistes i llates, però millorant l’aïllament i reparant i substituint aquells elements que ho necessitaven.

En la planta baixa s’ha ubicat la cuina en la façana posterior, aprofitant els afloraments de roca del terreny per crear un ambient molt acollidor, mentre permetem que els murs respirin.

Els acabats interiors i de façana s’han realitzat amb morters de calç per assegurar que la casa tingui una qualitat de l’aire interior adequada

Després de gairebé un any i mig, acaben les obres de rehabilitació obtenint un disseny i instal·lacions adequats al confort del segle XXI, respectant i potenciant la identitat de l’habitatge original del S. XVIII al centre de Sant Feliu de Codines.

Treball molt intens i sempre amb la marca de qualitat de la col·laboració amb @Sostenible_SL